Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká armáda použila chemické zbraně? Na Afrín podle lékařů dopadly toxické látky

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Istanbul - Několik civilistů ze severosyrské oblasti Afrín vykazuje po útoku turecké armády známky otravy plynem. Informoval o tom kurdský tisk, syrská státní agentura SANA i exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Turecko od 20. ledna cílí v Afrínu na tamní kurdské milice YPG, které označuje za teroristy napojené na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK). Ankara považuje PKK za teroristickou organizaci. Kurdové z PKK vedou na jihovýchodě Turecka už přes 30 let ozbrojený boj za autonomní Kurdistán.

Podle kurdských lékařů trpí šest lidí pocitem nedostatku vzduchu, zvracením a vyrážkou. Agentura SANA uvedla, že turecké jednotky vypálily v noci na dnešek několik střel obsahujících "toxické látky" na jednu z vesnic v oblasti Afrín poblíž tureckých hranic.

Turecká armáda užití mezinárodně "zakázané munice" během operace v Afrínu popřela. Užití chemický zbraní v Sýrii dnes odmítl i turecký diplomatický zdroj agentury Reuters, který obvinění označil za propagandu. "Jsou to neopodstatněná obvinění, Turecko nikdy nepoužilo chemické zbraně. Na civilisty bereme během operace ... maximální zřetel," řekl agentuře činitel.

Témata:  chemické zbraně Turecká armáda Sýrie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy