Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olympiáda přinesla další neuvěřitelný příběh: Lyžařku v cestě za medailí nezastavil ani otřes mozku

Zimní olympijské hry 2018, Pchjongčchang - Jižní Korea
Zimní olympijské hry 2018, Pchjongčchang - Jižní Korea
Foto: Instagram

Pchjongčchang - Ještě ve čtvrtek ležela švýcarská akrobatická lyžařka Mathilde Gremaudová s otřesem mozku v nemocnici, v sobotu už ale stála na stupních vítězů se stříbrnou olympijskou medailí na krku.

Po pádu v tréninku slopestylu se silně udeřila do hlavy a přiznává, že si vůbec nepamatuje, co pak následovalo. "Spadla jsem na záda a pořádně se udeřila do hlavy. Vím, že jsem brečela, ale jinak si na nic nevzpomínám. Když jsme se vrátili z nemocnice, bolela mě hlava, ale nebylo to tak zlé," popsala Švýcarka čtvrteční nehodu.

Třicet šest hodin po těžkém otřesu nastoupila v Pchjongčchangu k závodu a v něm vybojovala stříbrnou medaili. Kdyby byla boxer, nesměla by po k.o. dlouho do ringu, ani v americkém fotbale nelze po tvrdém zásahu na hlavu hned nastoupit k dalšímu zápasu. Lyžování však má v tomto ohledu podstatně benevolentnější pravidla.

O způsobilosti závodit například nerozhoduje nezávislý expert, ale týmový lékař. A ten po vyšetření v nemocnici usoudil, že Gremaudová je v pořádku. "Nezvracela, neměla silné bolesti hlavy ani problémy s viděním. Neztratila vědomí, to bylo pro mě důležité," řekl o švýcarské lyžařce lékař.

Témata:  Olympijské hry 2018 sport

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy