Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Malý syrský uprchlík zachytil na svých kresbách krutou cestu do Evropy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Calais/Londýn – Mezi uprchlíky žijícími v Evropě jsou tisíce dětí pocházejících ze Sýrie nebo z jiných zemí na Blízkém východě. Mnohé z nich cestují samy stovky kilometrů lodí, vlakem nebo pěšky v naději, že najdou nový domov. Svou cestu pomocí obrázků zachytil i jeden z mnoha dětských uprchlíků Omar. Obrázky pak k životu pomocí animace přivedla BBC.

Omar je jedním z nezletilých uprchlíků, kteří se dostali ze Sýrie až do Francie. Momentálně žije v uprchlickém táboře v Calais, který je známý jako „Džungle". Svou cestu zachytil na mnoha obrázcích, které teď prostřednictvím animace zveřejnila stanice BBC.

Příběh začíná pohledem na východ slunce nad syrským městem. Omar vzpomíná, jak šel domů z návštěvy strýce, když přiletěly stíhačky. I dvouleté děti podle něj dokážou rozpoznat, o jaký stroj se jedná. A pak začalo všechno vybuchovat.

„Pokud by tu nebyla válka, Sýrii bych nikdy neopustil," říká chlapec na videu. Popisuje, jak jel na lodi a jak uprchlíkům pašeráci vyhrožovali zbraní. Pak se jim na lodi porouchal motor a všichni se báli. Po několika hodinách se motor podařilo opravit.

Pak se přes Řecko dostal do Evropy a pak dál do Francie. Popisuje také, jak musel v Německu projít kontrolou, při které ho svlékli. Pokusil se prý ukrýt svůj pas, policista si toho ale všiml a udeřil ho do ramene. „Moc jsem se bál," říká chlapec, který už tři a půl měsíce žije v Calais.

„Není odtud cesty pryč, pokud nám někdo nepomůže," říká Omar s tím, že by si přál, aby mohl i se svou rodinou žít v Británii. „Už je to tak dlouho, co jsem je naposledy viděl. Chci jen žít jako všichni ostatní," říká.

Témata:  uprchlíci Francie děti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy