Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Raketový útok z Gazy nezůstal bez odezvy. Izraelské letectvo napadlo hnutí Hamás

Válka v Gaze
Válka v Gaze
Foto: News.xinhuanet.com

Jeruzalém - Izraelské letouny dnes ráno napadly cíle hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Jednalo se o reakci na nedělní vypálení palestinské rakety na jih Izraele.

Izraelské letouny dnes časně ráno bombardovaly podzemní zařízení Hamásu na jihu Pásma Gazy. Podle zdrojů z palestinských bezpečnostních složek byly terčem objekty východně od města Rafáh. Akce si nevyžádala oběti na životech.

V neděli při izraelském ostřelování pozic Hamasu v Pásmu Gazy zahynuli dva Palestinci. Armáda tak reagovala na útok palestinských ozbrojenců na hranicích Izraele s Pásmem Gazy, při němž v sobotu utrpěli zranění čtyři izraelští vojáci.

Hamás ovládá Pásmo Gazy od roku 2007 a od té doby vedlo s Izraelem už tři války. Na hranicích s Gazou od posledního ozbrojeného konfliktu v roce 2014 dlouho panoval relativní klid, násilí znovu propuklo až loni v prosinci, kdy americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Hamás tehdy vyhlásil další intifádu, tedy povstání proti Izraeli.

Témata:  Izraelská armáda Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy