Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletech syrské armády ve východní Ghútě zemřelo 71 lidí

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Při dnešních náletech syrské armády na východní Ghútu nedaleko Damašku zahynulo nejméně 71 lidí. Mezi oběťmi jsou i čtyři děti a jedna žena. Oznámila to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Syrská armáda obléhá východní Ghútu od roku 2013. Jde o poslední větší území v blízkosti syrské metropole, které mají pod kontrolou odpůrci syrské vlády.

Podle SOHR se boje v Ghútě stupňují od nedělního večera. O té doby tam bylo zraněno 325 osob. Syrská armáda dnešní zprávy o desítkách obětí nekomentovala. Podle opozičních zdrojů vláda poslala do oblasti posily, protože připravuje širší ofenzívu proti povstalcům. "Režim východní Ghútu intenzivně bombarduje, protože připravuje pozemní ofenzívu," řekl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn začátkem měsíce oznámil, že mezi 4. a 9. únorem přišlo v Sýrii o život 277 civilistů a více než 800 lidí bylo zraněno. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura minulý týden v proslovu k Radě bezpečnosti OSN řekl, že Sýrie se v důsledku bombardování povstalci ovládané východní Ghúty a Idlibu ocitá v jedné z nejnebezpečnějších etap války.

O Idlibu dnes telefonicky hovořili prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin. Podle zdroje z Erdoganova paláce se dohodli na zřízení nových pozorovatelských stanovišť v Idlibu.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.