reklama

List se například zmiňuje o tom, jak Babiš dne 11. 11. 1982 v době od 16:30 do 18:00 ve vinárně U obuvníka podepsal vázací akt a dostal jméno Bureš. Pak byl požádán, aby „hlásil, co jeho kolegové říkají o sovětském vůdci Leonidu Brežněvovi, jehož smrt, ke které došlo předešlého dne, mohla otřást komunistickým světem a celou studenou válkou mezi východem a západem“.

„Podle archivních dokumentů se Andrej Babiš - dnes předseda vlády České republiky a druhý nejbohatší muž - obával, že by ho někdo mohl vidět s důstojníky z bezpečnostních složek, což by bránilo jeho kariéře u státní obchodní společnosti, díky které měl privilegia a mohl cestovat do zahraničí,“ vysvětluje britský deník. Babišovy obavy, že jeho tajné aktivity by ho jednoho dne mohly pronásledovat se ukázaly být přesné, poznamenal list.

The Guardian v té souvislosti také připomíná, že bratislavský soud odmítl Babišovu stížnost, že byl ve svazcích StB veden nelegálně. „Verdikt zřejmě znamená konečný neúspěch dlouholeté snahy Babiše, prokázat, že byl obětí kampaně, jejímž cílem bylo zničit jeho politickou kariéru a podnikatelské impérium, které zahrnuje asi 230 společností a obrovský konglomerát nazvaný Agrofert,“ uvádí list.

Babiš argumentoval tím, že nebyl spolupracovníkem, ale naopak obětí StB, které ho vydírala. Dokonce předvedl agenta, který měl tohle všechno dosvědčit.

V souvislosti s Babišem The Guardian připomíná také fakt, že český premiér v demisi čelí obvinění z podvodu poté, co jej policie obvinila z toho, že nelegálním způsobem získal evropské dotace pro svoje Čapí hnízdo. „Mohlo by to dále komplikovat Babišovy pokusy o vytvoření životaschopné vlády poté, co se jeho první pokus zhroutil, když ve Sněmovně vláda nedostala důvěru. I když jeho populistická strana ANO vyhrála v říjnu parlamentní volby, většina stran odmítla vstoupit do koalice s Babišem a odvolávala se na trestní obvinění proti němu,“ vysvětluje médium.

Deník také dodává, že prezident Miloš Zeman, který byl nedávnou znovuzvolen, Babiše podporuje i při druhém pokusu. „Pravděpodobně ne náhodou je česká komunistická strana, která má v 200členném parlamentu 15 míst a která je proti členství v EU a NATO, jednou z mála skupin, která vyjadřuje možnou ochotu podpořit Babišovu vládu,“ vysvětluje situaci v Česku.

„Babiš je synem vrchního komunistického představitele, který sloužil jako zástupce Československa k Všeobecné dohodě o clech a obchodu (Gatt) v Ženevě. Má se za to, že v roce 1980 vstoupil do komunistické strany, což je krok, který může být stejně tak motivován kariérními ambicemi stejně jako politickým přesvědčením,“ dodává server.