Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivý příběh mladých rekrutů IS? Novinář popsal děsivou praxi

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Americký expert na Střední východ Frederic Wehrey ve svém článku, který čerpá z jeho knihy The Burning Shores: Inside the Battle for the New Libya, popisuje vznik buňky Islámského státu a nabírání dalších lidí, jejichž osudy publicista sledoval.

Podle amerického experta, který se specializuje na Střední východ, Fredericka Wehreyho, jehož články vycházejí v prestižních denících jako The New Yorker, The Washington Post nebo Foreign Policy, americká armáda se tiše snaží ve válkou zničené Libyi zničit buňky tzv. Islámského státu. Novinář dle svých slov mluvil s několika libyjskými úředníky, kteří se shodují, že takovýchto buněk může být zhruba 500. 

Patří k nim i vedoucí plánovači a sekce, která je odpovědná za vnější operace, logistiku a nábor. Pohybují se poblíž města Sirte a již uskutečnili řadu útoků například na konvoje, kontrolní stanoviště nebo na ropné pole. Celá organizace se sama pozvolna rekonstruuje. Podle úředníků tábor vede 38letý džihádista Malik al-Khazmi z libyjského města Bani Walid. Měl by hrát klíčovou roli ve vzestupu Islámského státu v Libyi.  

Jeden z Libyjců, kterého přijal do svých služeb, pojmenoval novinář jménem Ahmed. Potkal jej v roce 2016. Jeho cesta k džihádu koresponduje s rozpadem jeho země po pádu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Ahmed se narodil v roce 1996 a žil spokojený život v pobřežní osadě Janzur na okraji města Tripolis. Jenže poté přišel ropný boom a s ním i hromada migrantů. Janzur se nakonec rozšířil až k předměstí hlavního města, které bylo plné turistických vesnic a amerických škol, jak si přáli diplomaté.

V roce 2013 nastoupil Ahmed do prvního ročníku na univerzitě v Tripolisu. Jenže na studování nebyl moc čas. Jednak kvůli turbulencím, které se odehrávaly v Libyi, ale také kvůli povstání v Sýrii. Byla to pro něj paralela s Muammarem Kaddáfím. "My jsme trpěli a věděli jsme, že občané v Sýrii trpí taky," sdělil Ahmed novináři, proč se rozhodl bojovat na straně syrských povstalců. Poslední kapkou pro něj byl chemický útok na povstalce, kvůli kterému zemřelo několik lidí a který odsoudily téměř všechny státy včetně Ruska a USA.

Z války byl však otřesený a byl rád, že se živý vrátil zpět do Tripolisu. Jenže z války de facto neodešel. V létě 2014 probíhala v hlavním městě občanská válka mezi frakcí zvanou "Úsvit", která byla složená z milic ze západních měst pod vedením Misrata a některých čtvrtí Tripolisu a islamistů, a frakcí "Důstojnost", jež byla vedená generálním tajemníkem Khalifou Hifterem na východě, která zahrnovala síly ze západního horského města Zintan. Ahmed se připojil k milicím z Janzuru, bojoval tedy po boku "Úsvitu". V říjnu 2014 přišlo do tábora Ahmedovy jednotky sedm Libyjců. Mezi nimi byl právě Malik al-Khazmi, jenž přistoupil k Ahmedovi. "Stát se blíží do Libye. Nechceš být první? Jádro?" řekl Ahmed novináři, s čím se mu svěřil verbíř. Ahmed odpověděl ano.

Mladíka však zatkl Abdelroauf Kara, velitel speciálních bojových sil, jedné z nejsilnějších ozbrojených skupin Tripolisu. Západu se představuje jako jejich spojenec v boji proti terorismu. Jeho největší úspěch byl zadržení bratra Salmana Abediho, 22letého Brita, který se narodil libyjským rodičům, jenž se v květnu 2017 odpálil na koncertě v Manchesteru a zabil 22 lidí. Novinář se s Karou sešel, aby se mohl poprvé vidět s Ahmedem, který mu popsal svůj příběh. 

Mladíček z Islámského státu novináři potvrdil, že se chtěl přidat k Islámskému státu, ale když skládal slib, tak jej zadrželo Karovo vojsko. Chtěl být náborovým pracovníkem Islámského státu. Řekl, že si uvědomuje brutality, jakou IS páchá, ale že náboráři přišli z teologickým ospravedlněním těchto hrůzných činů. "Ukázali nám verše z Koránu a Prorokova slova," vysvětlil Ahmed. Novinář poukazuje na skutečnost, že v Libyi beztrestně vládnou milice, které se tváří jako spojenci Západu v boji proti teroristům. Upozorňuje také na příběh Ahmeda, jehož IS rekrutoval, protože takovýchto případů může být mnoho a celý cyklus s islamistickou radikální buňkou se může opakovat.  

Témata:  U.S. ARMY USA Libye Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy