reklama

Údaje o migračních trendech dnes zveřejnila unijní agentura pro ochranu vnějších hranic Frontex. Její ředitel Fabrice Leggeri zároveň varoval, že počet migrantů, snažících se dostat do Evropy přes Středozemní moře, zůstane letos vysoký.

Oproti roku 2016 klesl loni počet zaznamenaných nelegálních překročení hranic EU o 60 procent. Loňský úhrn je pak jen zlomkem toho z roku 2015, kdy na vrcholu migrační krize do Evropy dorazilo 1,8 milionu lidí. Stále však nepředstavuje návrat na hodnoty z období před rokem 2014, které se pohybovaly mezi 72.000 a 141.000.

Meziroční pokles způsobilo omezení pohybu na migrační trase přes východní Středomoří a západní Balkán, avšak "nejpodstatnějším vývojem loňského roku byl náhlý propad v počtu nelegálních přechodů hranic v centrálním Středomoří", který nastal v červenci.

Výrazně naopak narostl počet příchodů po západní trase přes Středozemní moře, tedy z Alžírska, Maroka a Tuniska do Španělska, kam loni dorazilo na 21.000 nelegálních migrantů. Západní Středomoří je proto obzvláště ostře sledované, uvedl ředitel Frontexu Leggeri.

Podle něj migranti stále nachází nové způsoby, jak hranice EU překonávat a například padělané doklady představují pro úřady velkou výzvu. Leggeri novinářům řekl, že "nepravidelný migrační tlak na jižních hranicích ve Středomoří zůstane na velmi vysoké úrovni".