Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron chce zpřísnit podmínky žadatelům o azyl, návrh ale může vyvolat spory

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Vláda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona navrhne zpřísnění imigračních zákonů. Předkládaný dokument zdvojnásobuje dobu, po kterou mohou být uprchlíci žijící ve Francii nelegálně zadržovaní, a to na 90 dnů. Dále mají být zkráceny lhůty pro podání žádosti o azyl. Za nelegální překročení francouzských hranic bude hrozit až rok ve vězení a vysoké pokuty.

Francouzská vláda uvádí, že hodlá zastávat spravedlivou a důslednou imigrační politiku a zdůrazňuje, že navrhovaný zákon má usnadnit získání azylu pro nezletilé a zkrátit o polovinu čekací lhůtu žadatelů o azyl.

Zatímco Macronova parlamentní většina, tvořená zákonodárci z levicového i pravicového ideového spektra, byla dosud velmi sjednocená, návrh reformy imigračních zákonů v ní může vyvolat spory, píše Reuters.

Zákonodárce Mathieu Orphelin z Macronovy strany Vpřed! (En Marche!) v úterý řekl, že prodloužení maximální zadržovací doby ze 45 na 90 dnů pro migranty, kteří ve Francii žijí nelegálně, je problematické a navrhne pozměnění předkládaného návrhu.

Jeho kolegyně Sonia Krimiová řekla, že vláda nahrává strachu lidí. "Není pravda, že všichni cizinci ve Francii jsou teroristé a čerpají sociální dávky," řekla v prosinci v proslovu před francouzským ministrem vnitra Gerardem Collombem.

Macron je zahraničními politology často označován za závan čerstvého vzduchu v obklopení populistů, ale návrh zákona o migraci si vysloužil hlasitou kritiku ve Francii.

Významný levicový časopis L'Obs v lednu otiskl černobílou fotografii Macrona s obličejem omotaným ostnatým drátem. V nadpisu stálo "Vítejte v zemi lidských práv".

Podle průzkumu společnosti BVA si ovšem 63 procent francouzských voličů myslí, že ve Francii žije příliš mnoho migrantů. Loni měla Francie rekordních více než 100.000 žadatelů o azyl. To je ale stále podstatně méně než Německo, které mělo loni 186.000 nově příchozích žadatelů o azyl. Jejich počet se ale výrazně snížil od migrační vlny v roce 2015, kdy do země dorazilo 890.000 osob.

Témata:  Emmanuel Macron Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy