reklama

Dálkový spoj sjel z panamerické silnice vedoucí napříč kontinentem a zřítil se z více než stometrového srázu poblíž jihoperuánského města Arequipa.

Autobus havaroval brzy ráno místního času (dopoledne SEČ) nedaleko městečka Camaná. Dvoupatrový dálkový autobus vezl přes 60 lidí, ačkoli měl podle místní policie na seznamu pouze 45 pasažérů. Společnost Rey Latino, která spoj provozovala, dostala tříměsíční zákaz provozu na této trase. Příčina nehody zatím není jasná, podle místních médií však řidič patrně nezvládl zatáčku kvůli vysoké rychlosti nebo nepozornosti.

Záchranáři vytáhli z autobusu a jeho okolí 43 mrtvých, další člověk zemřel po převozu do nemocnice. Mezi 23 zraněnými je několik lidí v kritickém stavu. Záchranné práce komplikoval špatně přístupný terén, kvůli němuž museli být zranění k sanitkám čekajícím na silnici mnohdy vytahováni pomocí lan.

Prezident Pedro Pablo Kuczynski vyjádřil na twitteru soustrast rodinám obětí.

Právě nadměrná rychlost bývá spolu s mnohdy špatným stavem peruánských silnic častou příčinou smrtelných nehod v této třicetimilionové zemi, kde podle statistik zahynulo v roce 2016 na silnicích přes 2600 lidí.