Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné Rusko? Švédská tajná služba Säpo varovala před zásahy do voleb

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédská tajná služba se obává, že parlamentní volby ve Švédsku, které se budou konat na podzim, ovlivní kybernetické útoky a šíření dezinformací. Voliče proto dnes vyzvala, aby si informace na sociálních sítích důkladně ověřovali

Volební systém ve Švédsku je "robustní, decentralizovaný a založený na ručním sčítání, a dá se tak jen těžce ovlivnit", i tak ale tajná policie (Säpo) přijme řadu opatření, aby zabezpečila férovost voleb, uvedla Säpo.

Bezpečnostní situace je podle ní kritická a Švédsko je v současnosti ohrožené tak silně, jak už dlouho nebylo. "Ruská špionáž je stále největší hrozbou pro Švédsko," varoval šéf oddělení kontrašpionáže Daniel Stenling.

Rusko v minulosti čelilo obvinění ze zásahů do voleb ve Spojených státech, Francii, Německu či Británii. Moskva taková tvrzení opakovaně odmítá a označuje je za součást rusofobní kampaně Západu.

Moskva by se prý mohla pokusit do zářijových švédských voleb zasáhnout především v případě, že bude mít pocit, že jsou ohroženy její zájmy. Rusku jde podle Stenlinga především o to, aby se Švédsko nestalo členem Severoatlantické aliance a aby byla zachována bezpečnost v oblasti Baltského moře.

"Pokud se stanou tyto otázky v rámci volební kampaně ústředními, můžeme očekávat snahy o ruské ovlivňování," varoval Stenling. Zda jeho služba již zaznamenala nějaké pokusy o zásahy do dění ve Švédsku ze strany Ruska, ale uvést odmítl.

Kromě ovlivňování podzimních voleb označila tajná policie Säpo za hrozbu pro švédskou bezpečnost také rostoucí počet extremistů, kteří jsou ochotni sáhnout k násilí. Nebezpečí vychází především od islamistů, stále aktivnější jsou ale i pravicoví radikálové.

Témata:  Švédsko Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy