reklama

"Během uplynulých 24 hodin nepřítel uskutečnil celkem 19 mířených ostřelování. Vinou nepřátelské palby bohužel přišel o život ukrajinský voják, další obránce byl zraněn," uvedlo armádní komuniké podle agentury Interfax-Ukrajina. Separatisté naopak obvinili armádu, že během týdne porušila příměří v padesátce případů.

Protitanková řízená střela separatistů v úterý podle televize 112 zasáhla ukrajinský obrněný transportér, ve kterém o život přišla 23letá zdravotní sestra. Pohřbena byla dnes v rodné vsi. Ambasáda USA v Kyjevě v souvislosti se zabitím zdravotnice, která podle armády poskytovala pomoc civilistům u frontové linie, dnes na twitteru oznámilo, že Spojené státy znovu vyzvaly Rusko, aby přimělo separatisty k dodržování příměří a aby stáhlo své vojáky a zbraně z východu Ukrajiny.

Moskva stále popírá zapojení do konfliktu. Poradce ruského prezidenta dnes ovšem pogratuloval separatistům k svátku obránců vlasti, slaveného od sovětských dob. "Přeji hlavně štěstí všem obráncům Donbasu. U vás je vše opravdové. Opravdová vojenská práce, opravdové hrdinství," uvedl Vladislav Surkov.