reklama

Turecko před nizozemským diplomatem zopakovalo, že odsuzuje čtvrteční výsledek hlasování nizozemského parlamentu, který uznal masakr až 1,5 milionu Arménů v Osmanské říši z roku 1915 za genocidu. Informují o tom zahraniční agentury. "Nepodložené rozhodnutí parlamentu země, která zavírala oči před genocidou ve Srebrenici... nemá v dějinách žádné místo," řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Nizozemská vláda uvedla, že parlamentní rezoluce se nestane jejím oficiálním stanoviskem. Připomněla, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou napjaté od loňského roku. Nizozemsko tehdy neumožnilo tureckým ministrům, aby mezi místní tureckou komunitou vedli kampaň za referendum, díky němuž turecký prezident později získal větší vliv.

Ankara zastává názor, že mnoho Arménů ve východní Anatolii v roce 1915 zemřelo proto, že se někteří z nich přidali na stranu ruských okupantů a postavili se proti Osmanské říši. To vedlo během první světové války k "obětem na obou stranách", napsal deník Hürriyet.

Masakr Arménů Osmanskou říší za první světové války uznalo za genocidu už několik evropských parlamentů. Loni v dubnu se k nim přidala i česká Poslanecká sněmovna. Prezident Miloš Zeman vyvražďování Arménů označil za jedno z nejhorších zvěrstev moderní doby.