reklama

Na shromáždění v divadle Teatro Manzoni řekl, že za největší nebezpečí pro svou zemi považuje populistické Hnutí pěti hvězd (M5S) a že do voleb se v 81 letech rozhodl jít hlavně proto, aby zabránil jeho vítězství. Zisk své koalice odhaduje na 40 procent hlasů, informovala agentura ANSA.

Volby se v Itálii uskuteční 4. března a poslední průzkumy skutečně předpovídají vítězství koalici pravého středu, v níž kromě Berlusconiho strany Vzhůru, Itálie figuruje také původně separatistická Liga Mattea Salviniho a protiimigrační strana Bratři Itálie Giorgie Meloniové. Podle sociologických dat by mohla dostat kolem 36 procent hlasů. Populistům z Hnutí pěti hvězd průzkumy připisují podporu 28 procent voličů a 23 procent hlasů by mohla získat levicová koalice kolem nyní vládnoucí Demokratické strany (PD) expremiéra Mattea Renziho.

Berlusconi dnes k několika stovkám svých příznivců promlouval přes dvě hodiny a dlouze se věnoval zejména kritice svých politických soupeřů. Hnutí pěti hvězd označil za "sektu, která přijímá rozkazy od starého komika", tedy od svého zakladatele Beppeho Grilla. Ten už však v čele hnutí není, loni jej nahradil Luigi Di Maio.