Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel má zájem na dalším sbližování s Moldavskem, problémem je volební zákon

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Evropská unie má zájem na dalším politickém sbližování s Moldavskem. Důležité reformy v zemi začaly v roce 2016, ovšem nový moldavský volební zákon neřeší některá klíčová doporučení Rady Evropy a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Ministři zahraničí zemí EU v závěrech svého dnešního jednání o dění v Moldavsku před blížícími se volbami v zemi připomněli, že věrohodné, transparentní a pro všechny otevřené hlasování je na místní i centrální úrovni zásadní věcí.

Unie dnes také připomněla, že svoboda a pluralita médií jsou předpokladem demokratické společnosti. Ministři proto vyzvali Moldavsko, aby řešilo pochybnosti týkající se vlastnictví médií v zemi a zajistilo svobodu projevu a pluralitu sdělovacích prostředků.

Asociační dohoda EU a Moldavska začala platit v létě 2016. Unie na jejím základě podporuje modernizační snahy země a její reformy směrem k lepší hospodářské situaci a většímu respektu k lidským právům a demokratické společnosti.

Témata:  EU Moldávie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy