Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve městě je více migrantů než starousedlíků. Všichni to ignorují, nikdo nám nepomůže, běduje starosta

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Majdal Anjar - V libanonském pohraničním městě Majdal Anjar žije okolo 47 000 lidí. Z toho je však 25 000 uprchlíků. Není proto divu, že představitelé města o migrační krizi tvrdí, že jsou jí „přemoženi“.

Od začátku sedmiletého konfliktu byli takřka každý den přes malou horu oddělující Sýrii a Libanon pašováni syrští uprchlíci do Majdal Anjar. Žijí v asi 30 takzvaných "dočasných táborů", které se ve skutečnosti se stali jejich trvalým domovem. Jejich přítomnost představuje značné problémy pro město nepřipravené pro takto značný počet lidí.

„Počet syrských uprchlíků přesahuje 25 000, zatímco počet obyvatel je 22 000. Kanalizační zařízení pro město je vyrobeno pro 22 000 lidí, takže jsou zaplaveni. Potřebujeme zařízení na likvidaci odpadu, potřebujeme nemocnici, protože nejbližší je 25 kilometrů odtud a většina lidí nemá na transport," tvrdí starosta města Saeed Yaseen.

Ačkoliv město je plné uprchlíků, jen malý počet neziskových organizací zde pracuje. Starosta viní jak mezinárodní komunitu, tak libanonskou vládu, že „ignorují“ jeho město a soustředí pomoc na špatná místa. „Jen dvě organizace nám sotva pomohly, zatímco pomáhají jiným městům, které nehostí žádné uprchlíky," řekl rozhořčeně stanici Sky News.

Jako blízkých soused Sýrie je Libanon jedním z nejčastějších cílů syrských uprchlíků. V současnosti šestimiliónová země poskytuje přístřeší asi 1,5 miliónu uprchlíků, což tvoří jednu čtvrtinu celkového počtu obyvatel země. Země dost trpí ekonomicky, což dopadá jak na uprchlíky, tak nativní obyvatele. Syřané musí platit roční poplatek za obnovu pobytu ve výši 200 dolarů (okolo 4121 korun) a mnoho z nich na to nemá.

Úřady nedávno slíbily, že osoby registrované v UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) zbaví této povinnosti. Přibližně půl milionu lidí však není registrováno. Nedostatek právního postavení jim ztěžuje najít práci, přístup ke zdravotní péči či poskytnou dětem vzdělání. Počet uprchlických rodin, ve kterých nikdo není registrován, se značně zvýšil - z 20% v roce 2015 na 55% v roce 2017.

Evropa musí přijmout 500 000 lidí, tvrdí komisařka OSN 

Bývalý britský premiér David Cameron v roce 2015 slíbil, že do roku 2020 Velká Británie přijme 20 000 uprchlíků. Britské ministerstvo vnitra uvedlo, že zatím bylo přemístěno 10 388 lidí. Ministryně vnitra Amber Ruddová řekla, že by ráda, aby se závazku dosáhlo dříve a že přemýšlí nad jeho rozšířením.

„Přístup Spojeného království je dvojí přístup. Jeden, pomáháme s finančními prostředky - jsme jedním z největších bilaterálních dárců pomáhajících v regionu, my (jsme věnovali)  2,46 miliard liber - a také provádíme přesídlení,“ řekla Ruddová na návštěvě Libanonu. 

Mireille Girardová, zástupkyně UNHCR v Libanon pochválila Spojené království za to, že vzali „ohromný počet lidí“, za což „jsme velmi vděční. Přesto to ale považuje za „kapku v moři“ toho, co je nutné udělat. Podle ní bude muset Velká Británie a další evropské země dělat více – jmenovitě přesídlit okolo 10%  z pěti miliónů uprchlíků z regionu, což je půl milionu uprchlíků. "Deset procent nebude pro Evropu ani pro zbytek světa obrovským číslem," řekla Girardová.

Témata:  uprchlíci Libanon Velká Británie

Související

Aktuálně se děje

27. září 2024 12:39

Hurikán Helene na Floridě zabíjel. V Georgii způsobil tornádo

Dva lidé přišli o život ve státě Georgia v důsledku tornáda, které vzniklo v souvislosti s hurikánem Helene. Předtím byla hlášena jedna oběť z Floridy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy