Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejská prokuratura žádá pro exprezidentku Pak Kun-hje 30 let vězení

Pak Kun-hje
Pak Kun-hje
Foto: Korea.ne

Soul - Bývalá jihokorejská prezidentka je v procesu, který začal loni v květnu, obžalována z korupce, zneužití pravomocí a dalších trestných činů. Prokuratura žádá pro Pak Kun-hje trest 30 let vězení.

V centru skandálu, který vypukl v roce 2016 a měl loni v březnu za následek sesazení Pak Kun-hje, je její důvěrnice Čche Son-sil. Ta před dvěma týdny dostala 20 let odnětí svobody.

Čche Son-sil byla uznána vinnou z toho, že využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejim nadacím. Aféra se týkala i největší jihokorejské společnosti Samsung.

Exprezidentka čelí obvinění, že přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek milionů dolarů a zpronevěřila až 3.8 miliardy wonů (73 milionů korun) z fondů tajných služeb. Pak Kun-hje vinu rozhodně popírá.

Soud v Soulu by měl ještě během dneška stanovit datum, kdy vynese rozsudek v tomto procesu. Pokud bude Pak Kun-hje uznána vinnou, stane se již třetí jihokorejskou hlavou státu odsouzenou za trestné činy. Dvěma dříve odsouzenými prezidenty byli bývalí armádní generálové zapletení do převratu v roce 1979 a do masakru civilistů v roce 1980.

Témata:  Pak Kun-hje 1 Jižní Korea

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy