Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další trable pro jihokorejskou exprezidentku? Údajně zpronevěřila fond pro agenty

Pak Kun-hje
Pak Kun-hje
Foto: Korea.ne

Soul - Jihokorejská prokuratura dnes vznesla další obvinění proti exprezidentce Pak Kun-hje, údajně zpronevěřila až 3,8 miliardy wonů (75,8 milionu Kč) z fondů tajných služeb. Sesazená hlava státu je přitom již souzena za korupci a zneužití moci.

Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap peníze pocházely ze "speciálního fondu", který rozvědka může využívat, aniž by musela upřesňovat účel, na který finance jdou. Sesazená prezidentka prý z tohoto fondu dostávala od roku 2013 do poloviny roku 2016 každý měsíc mezi 50 a 200 miliony wonů.

Peníze údajně předávali prezidentčiným poradcům agenti rozvědky na opuštěných parkovištích či v úzkých uličkách poblíž prezidentského paláce.

Nejmenovaný jihokorejský činitel podle agentury AP řekl, že Pak Kun-hje finanční prostředky získané od tajných služeb používala mimo jiné na údržbu své soukromé rezidence. Dávala je také jako odměny svým poradcům a na provoz obchodu své důvěrnice Čche Son-sil.

Pak Kun-hje byla oficiálně sesazena a vzata do vazby v březnu. V soudním procesu, který byl zahájen v květnu, čelí exprezidentka obvinění, že zneužívala své pravomoci a přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek milionů dolarů.

Do skandálu je namočena i firma Samsung. Dědic Samsungu I Če-jong byl v srpnu odsouzen k pětiletému trestu vězení. Byl usvědčen, že podplatil prezidentku Pak, aby mu pomohla získat kontrolu nad konglomerátem. Kruhům kolem bývalé prezidentky údajně poskytl 43 miliard wonů (přes 900 milionů Kč).

Témata:  Pak Kun-hje 1 Jižní Korea EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy