Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v syrské východní Ghútě? Obyvatelé ale Rusům nedůvěřují

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Ve východní Ghútě dnes začalo platit pětihodinové příměří. Klid zbraní nařídil ruský prezident Vladimir Putin, jehož země je spojencem Asadvoy vlády. Mají vzniknout koridory, kterými se budou moci evakuovat civilisté. Zatím ale žádné bezpečné únikové trasy vidět nejsou.

Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že v noci na dnešek panoval ve východní Ghútě klid, pouze v Dúmě byla slyšet dělostřelecká palba. Mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže Ingy Sedkyová upozornila, že na to, aby byly humanitární koridory funkční, je třeba je dobře připravit za souhlasu všech stran.

Ruský generál Viktor Pankov řekl, že v devět hodin místního času (v osm SEČ) byl "otevřen humanitární koridor pro civilisty". "Právě nyní povstalci střílejí, žádný civilista neodešel," řekl Pankov. Z ostřelování trasy povstalce obvinila také syrská státní televize.

Mluvčí skupiny Fajlak ar-Rahman, což je jedna z radikálních organizací, které jsou ve východní Ghútě přítomny, popřel, že povstalci brání lidem odejít. Agentuře Reuters řekl, že nikdo se ke koridoru neodváží přiblížit, protože jde o vojenskou oblast a lidé se bojí, že budou zatčeni nebo že muži budou pro příchodu na území kontrolované vládou odvedeni do armády.

Příměří, které má trvat vždy od 8:00 do 13:00 SEČ, má platit každý den, ale není známo do kdy. Rada bezpečnosti OSN v sobotu odhlasovala rezoluci žádající třicetidenní humanitární příměří.

Obyvatelé východní Ghúty, která je poslední oblastí ovládanou radikálními skupinami a oponenty syrské vlády v blízkosti Damašku, si z časově omezeného klidu zbraní dělají legraci na videu. Agentura AFP s některými obyvateli mluvila. "Je to žert, Rusko tady každodenně zabíjí a shazuje na nás bomby. Nedůvěřuji jim (vyhlašovatelům příměří) a nehodlám s rodinou odejít (humanitárními trasami). Kdybych na to přistoupil, vláda mě okamžitě nechá odvést do armády a budu muset bojovat proti jiným Syřanům," řekl Sámir Bujadaní.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy