Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace ve východní Ghútě je katastrofální, zemřelo více než 600 civilistů

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Ghúta - Od 18. února při bombardování východní Ghúty syrskou armádou zemřelo více než 600 civilistů včetně 147 dětí. S odkazem na dnešní zprávu exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) to uvedla agentura AFP.

Syrský prezident Bašár Asad nařídil svému letectvu bombardovat enklávu na okraji Damašku s cílem vyhnat z oblasti povstalce a radikální skupiny.

Rusko, které je spojencem syrského režimu, v pondělí vyhlásilo každodenní příměří. To má ve východní Ghútě trvat vždy pět hodin a má umožnit evakuaci civilistů. V úterý sice příměří ráno začalo, ale brzy bylo porušeno.

Od úterý se sice frekvence bombardování snížila, jen za dnešek ale podle SOHR přišlo o život osm civilistů a další mrtvé záchranáři objevili při prohledávání trosek. Celkový počet mrtvých za uplynulých 11 dnů tak podle SOHR stoupl na 601.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že se Rusku podařilo z východní Ghúty evakuovat "celkem velkou skupinu" civilistů a dodal, že se na záchraně těchto lidí podílel i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal však, že rebelové Ghútu používají jako svou základnu v Sýrii a podnikají z místa další útoky. Kolik bylo zachráněno civilistů, ale ruský prezident neuvedl.

Ruská armáda také oznámila, že ozbrojenci v Sýrii dál provádějí bojové operace v provinciích Halab (Aleppo), Latákíja a Dará, navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která požaduje třicetidenní příměří v celé zemi. Rebelové navíc podle ruské armády ve východní Ghútě bránili civilistům v evakuaci a hrozili jim smrtí.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy