Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká velvyslankyně v Mexiku končí, nesouhlasila s výstavbou zdi

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko/Washington - Americká velvyslankyně v Mexiku opouští svůj post. Zkušená diplomatka Roberta Jacobsonová, která dávala najevo nesouhlas s plánem prezidenta Donalda Trumpa na stavbu hraniční zdi, byla do funkce jmenována jeho předchůdcem Barackem Obamou.

Zatímco demokratický prezident Obama byl v Mexiku díky vstřícnému přístupu k přistěhovalcům vnímán pozitivně, jeho republikánský nástupce se krátce po loňském nástupu k moci dostal do ostrého sporu s prezidentem Enriquem Peňou Nietem. Mexický lídr odmítl Trumpův požadavek na to, aby jeho země zaplatila stavbu zdi na hranicích, a zrušil svou cestu k severnímu sousedovi. Mexičané s nevolí sledují i Trumpovy snahy o vyvázání USA z obchodní dohody NAFTA.

Jacobsonová v této napjaté atmosféře oznámila, že na začátku května opustí svůj post a po 31 letech služeb americké vládě bude hledat místo v jiné oblasti. "Společně jsme silnější," doplnila na twitteru v naději na zlepšení americko-mexických vztahů, které označila za "silné a zásadní".

Podle Reuters byla Jacobsonová po Trumpově nástupu vnímána stále více jako diplomatka bez reálného vlivu. Mexičtí činitelé sice oceňovali její vstřícný přístup, ale měli tendenci řešit společné otázky s Trumpovými poradci. Mexický list Reforma napsal, že Trump plánuje jmenovat velvyslancem bývalého šéfa firem General Motors a AT&T Eda Whitacrea.

Témata:  Mexiko USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy