Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrace je globální problém, brexit ohrozí ekonomiku, usnesl se summit G7

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ise-Šima - Na summitu G7, který druhým dnem pokračoval v Japonsku, došlo také na téma brexitu. V závěrečném prohlášení se uvádí, že vy odchod Británie z EU mohl představovat "nové vážné riziko pro růst světové ekonomiky".

Vůdci Británie, Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa a USA označili globální růst za naléhavou prioritu. Skupina rovněž označila migrační krizi, které čelí Evropa, za "globální problém, který potřebuje globální odpověď".

Zdroj: YouTube

Podle německé kancléřky Angely Merkelové se o možném odchodu Británie z EU na summitu nevedla diskuse, ale jde o signál, že mezi vůdci G7 panuje shoda v přání, aby Británie zůstala v EU.

Prohlášení dále vyjádřilo "znepokojení nad situací ve Východočínském a Jihočínském moři", kde územní spory zvyšují napětí. Vůdci G7 se rovněž vyslovili pro prodloužení sankcí uvalených na Rusko po předloňské anexi Krymu.

Témata:  G7 Brexit ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy