Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude po brexitu? Mayová se vyslovila pro nejhlubší a nejširší budoucí dohodu s EU

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Brusel - Britská premiérka Theresa Mayová dnes v Bruselu přednesla projev o tom, jak si Londýn představuje budoucí vzájemné vztahy s Evropskou unií. Británie podle ní bude po brexitu usilovat o co "nejhlubší a nejširší" partnerství s Evropskou unií, které by co nejlépe vyhovovalo zájmům a potřebám obou stran.

Mayová uvedla, že budoucí obchodní dohoda musí obsahovat zcela nezávislý arbitrážní mechanismus. Británie totiž podle ní odmítá jurisdikci evropského soudu. Důležitý podle Mayové bude trvalý dialog a konzultace obou stran.

Premiérka také zdůraznila, že Británie bude mít zájem o úzké vazby s EU, pokud jde o nynější unijní standardy a regulace. Ty by i v budoucnu měly zůstat nejméně na stejné úrovni jako v EU.

Umožnit to má hladký pohyb zboží přes hranici. Šéfka britské vlády dnes ostatně zmínila možnost budoucího celního partnerství své země s unií. Potřeba bude nová dohoda o ochraně dat, upozornila Mayová, Británie však nebude součástí unijního jednotného digitálního trhu.

Británie by mohla i po brexitu a konci následného časově omezeného přechodného období zůstat v některých unijních agenturách. Mayová zmínila například oblasti léčiv nebo chemického či leteckého průmyslu.

Svobodnou a otevřenou obchodní soutěž by podle britské premiérky měly zajistit reciproční závazky obou stran. EU i Británie tedy musí mít zájem na udržení úzkých vazeb mezi občany, poznamenala. Smysl bude i nadále mít například vzájemné uznávání profesních kvalifikací.

Témata:  Theresa Mayová Brexit Velká Británie EU

Související

Aktuálně se děje

27. září 2024 12:39

Hurikán Helene na Floridě zabíjel. V Georgii způsobil tornádo

Dva lidé přišli o život ve státě Georgia v důsledku tornáda, které vzniklo v souvislosti s hurikánem Helene. Předtím byla hlášena jedna oběť z Floridy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy