reklama

V táboře všeobecně označovaném jako „Džungle" v severní části francouzského přístavu v Calais došlo ve čtvrtek k obří rvačce, do které se zapojilo asi 200 Afghánců a Súdánců.

Zraněno bylo nejméně 20 lidí. Některá média dokonce informují o 40 zraněných, 13 z nich muselo být hospitalizováno. Policie uvedla, že jeden člověk byl postřelen, úředníci potvrdili, že několik lidí mělo zranění způsobené noži a obušky.

„Přibližně 20 migrantů, včetně tří dobrovolníků a policisty, bylo zraněno při rvačce mezi Afghánci a Súdánci. Proč k rvačce došlo zatím není jasné," uvedl tamní krajský úřad v oficiálním prohlášení.

Šarvátka podle svědků vypukla u centra podpory Jules-Ferry, kde se distribuují potraviny. Reportér AFP uvedl, že bylo vypáleno několik provizorních přístřešků a že na místo bylo povoláno 15 hasičských vozů.

Zdroj: YouTube

Do tábora muselo dorazit 20 policejních vozů, aby policisté situaci uklidnili, museli použít slzný plyn. Klid v táboře nastal až po několika hodinách.

Server The Local podotýká, že nejde o první takový případ, atmosféra mezi tamními komunitami uprchlíků především z Afghánistánu, Súdánu nebo Sýrie je napjatá, a tábor je ostře rozdělen právě podle původu migrantů.

Už v březnu bylo při rvačce mezi Afgánci a Súdánci zraněno 19 lidí. Ačkoli vláda říká, že toto číslo je obrovsky nafouknuté, francouzské a britské charity tvrdí, že v Džungli zůstává téměř 5000 lidí. A to i přes pokusy o zrušení tábora a bourání přístřešků, ke kterému došlo na začátku tohoto roku.

Tisíce přistěhovalců a uprchlíků tam stále táboří v naději, že se jim podaří pašovat se do nákladních automobilů, které z přístavu směřují do Velké Británie.