Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko se raduje: Plynová krize je zažehnána. Rusko vydírat nebude

Plynovod
Plynovod
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že krize kolem dodávek zemního plynu z Ruska, je zvládnutá. Ukrajina podle jeho slov zvýšila přísun suroviny z Polska, Slovenska a Maďarska a "veškerý deficit je nyní zcela pokryt".

"Kritická situace, která vznikla s dodávkami plynu v souvislosti s pokusem (ruského) Gazpromu přestat plnit kontrakt na dodávky plynu Ukrajině... je už za námi," prohlásil prezident podle listu Ukrajinska pravda.

Dále uvedl, že v současné době je v podzemních zásobnících uloženo o dvě miliardy kubíků plynu více, než tomu bylo loni. "Časy ruského vydírání plynem pominuly, nikdo Ukrajinu na kolena nesrazí," zdůraznil Porošenko s tím, že země zcela plní závazky týkající se tranzitu plynu do EU.

Kritická situace vznikla, když ruská společnost Gazprom v pátek oznámila, že zastavuje Ukrajině dodávky zemního plynu. Rozhodnutí zdůvodnila středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který Gazpromu nařídil zaplatit 2,56 miliardy dolarů (53 miliard korun) ukrajinské firmě Naftogaz za tranzit plynu.

Gazprom dal na vědomí, že okamžitě "zahajuje proceduru výpovědi" smlouvy s Naftogazem. Verdikt arbitrážního soudu je totiž podle jeho mínění nevyvážený a poškozuje ruské zájmy.

Témata:  zemní plyn Petr Porošenko Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy