Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanec Matteo Salvini hrozí EU: Pokud se nereformujete, čekejte Italexit

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím /Brusel – Italský europoslanec Matteo Salvini z Ligy Severu, který je zároveň také kandidátem v nedělních parlamentních volbách, upozornil Brusel, že by se Itálie mohla po Velké Británii stát další zemí, která opustí EU.

Podle Salviniho má Evropa poslední šanci obrátit pomyslné kormidlo, protože jinak jí v dohledné době začnou opouštět další a další země. V brexitu vidí zcela jasnou ukázku toho, co hrozí Bruselu, když neumí naslouchat.

„Z principu budu vždy hájit zásady přímé demokracie a s ní související právo občanů rozhodovat o významných politických otázkách prostřednictvím referenda. Británie je momentálně jediným případem, kdy získali voliči možnost vyjádřit se ke svému členství v EU. Tomu, že odmítli, se vůbec nedivím. Co je to za svobodu, když jsou lidé násilím drženi v pomyslném vězení s naprosto absurdními omezeními, která většinou nemají s jejich skutečnými potřebami nic společného? Italské volby dají EU poslední možnost změny. V opačném případě si stojím za tím, že Brexit nebyl nic jiného, než začátek konce, se všemi pozitivními i negativními důsledky,“ řekl Salvini v rozhovoru pro Express.co.uk

Matteo Salvini z krajně pravicové Ligy severu jde do voleb v koalici s Forza Italia Silvia Berlusconniho a krajně pravicovou stranou Bratři Itálie, která si na rozdíl od Ligy severu buduje voličskou základnu na jihu.

Nárůst preferencí italských euroskeptických stran jako jsou Liga Severu a Hnutí pěti hvězd vyvolává v Bruselu obavy, že by se Itálie skutečně mohla stát další členskou zemí, která vystoupí z Unie.

V neděli 4. března 2018 proběhnou v Itálii volby do Poslanecké sněmovny a do Senátu. Za nejpravděpodobnější scénář se považuje, že žádná samostatná strana nezíská většinu, a že v Itálii vznikne technokratická nebo velká koalice.

Na rozdíl od jiných zemí bude nová italská vláda potřebovat nejen důvěru poslanců, nýbrž i senátorů (snahu o zrušení tohoto systému odmítli Italové v referendu), což může podobně jako u nás, nebo v Německu, výrazně zkomplikovat její sestavování, zvlášť pokud budou v parlamentu zastoupeny ideologicky vzdálené strany.

Témata:  Itálie EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy