reklama

Český soud tento týden rozhodl o propuštění Muslima, který dříve stál v čele kurdské Strany demokratické unie. Ankara ale usilovala o jeho vydání do Turecka, které na politika vydalo mezinárodní zatykač. Soud rozhodl o tom, že Muslim nepůjde do vazby, uvěřil totiž slovům politika, že se bude účastnit soudních jednání. 

Buluta prý toto rozhodnutí nepřekvapilo. V tureckých médiích si utahoval z České republiky i z jejího zkráceného označení Czechia. „Česko neexistuje. Všichni jeho obyvatelé odešli založili Slovensko. Zbytek dnes patří Německu,“ prohlásil Bulut. Na jeho slova o Česku Česka upozornil na svém Twitteru turecký novinář Abdullah Bozkurt.

Sdílel je například také blízkovýchodní zpravodaj České televize Jakub Szánto. „Stačí Ankaře nevyhovět s jejím špinavým trikem vydat syrského Kurda a už překresluje Evropu. Jako 1683 u Vídně,“ dodal ke slovům Erdoganova poradce.

Bulutova slova se nelíbí ani českému europoslanci a místopředsedovi frakce Aliance evropských konzervativců a reformistů (ACRE) v Evropském parlamentu Janu Zahradilovi (ODS). „Jako český politik rozhodně odmítám útočné a hanobící poznámky klíčového poradce prezidenta Erdogana o mé zemi, České republice. Jako předseda ACRE žádám vládní AK Parti, aby se od tohoto chování distancovala,“ uvedl na sociálních sítích politik. Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje je součástí ACRI, přestože Turecko není člen Evropské unie.

„A není už načase AK Parti z ACRE vypoklonkovat? Vždyť je to totalitářská, islamistická strana. Desetitisíce lidí ve vazbě bez soudu apod., k tomu neskrývané územní požadavky na sousedy,“ navrhl Zahradilovi na facebooku občanský demokrat Zdeněk Hovorka. „Museli bychom hlasovat a nemám na to v tuhle chvíli dost hlasů,“ přiznal Zahradil. „Chtěl bych to raději vyřešit "suchou cestou" - tlačit na ně tak, až odejdou sami,“ dodal europoslanec.

Turečtí politici na muslimovo propuštění reagovali velmi ostře. Vicepremiér Bekir Bozdag hovořil o „jasné podpoře terorismu" už v úterý. Místopředseda turecké vlády na to reagoval prohlášením, že to bude mít dopad na vztahy Turecka s Českou republikou.

Sám Edrogan uvedl, že propuštění Muslima je rozhodnutí země, která podporuje terorismus. Poukazoval také na údajné pokrytectví Západu a dvojaký přístup k boji proti terorismu. „Bohužel nejsou spravedliví... Česká republika je členem Evropské unie. Považuje unie PKK za teroristickou organizaci? Ano. Poskytli jsme dokumentaci a dokázali jsme, že je PYD s touto teroristickou skupinou spojená? Ano. Přesto tohoto teroristického vůdce propustili," řekl Erdogan.