Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peklo na zemi jménem Ghúta: Asadov armáda vyhnala z domu stovky rodin

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská armáda postupuje do východní Ghúty u Damašku z jejího východního kraje a podle Reuters se ji snaží rozdělit na dvě části, což je taktika, jakou v sedm let trvající válce využily už vícekrát. Podle SOHR z oblasti uprchlo 300 až 400 rodin.

Damašek s podporou Ruska a Íránu vede v oblasti východní Ghúty jednu z nejtvrdších ofenziv během nynější války. Za poslední dva týdny při náletech a bombardování zahynuly stovky lidí. Rezoluci o příměří v Sýrii se minulý týden nepodařilo kvůli ruskému odporu v Radě bezpečnosti OSN prosadit. Moskva místo toho vyhlásila v oblasti východní Ghúty každodenní pětihodinový klid zbraní.

Zástupce OSN v Sýrii řekl, že humanitární konvoj dnes do východní Ghúty oproti původním plánům nedojede, protože nezískal povolení, díky kterému by mohl do regionu bezpečně dojet. Konvoj složený z asi čtyř desítek nákladních aut měl odjet do města Dúma v obklíčené enklávě nedaleko Damašku, kde živoří asi 400.000 lidí, kterým chybí základní potraviny, léky i další věci.

Jistý diplomat ze Západu, který si nepřál být jmenován, přirovnal současnou situaci k vývoji v povstalci ovládaném východním Halabu (Aleppu), kam také koncem roku 2016 nebyly vpuštěny konvoje s pomocí do doby, než ho ovládly vládní síly: "Je to podobné jako v případě snah dostat pomoc do východního Halabu - samé řeči a žádné činy," uvedl.

Zástupci ruské armády tvrdí, že povstalci ve východní Ghútě vyhlásili v částech, jež ovládají, zákaz vycházení. Snaží se tak údajně zabránit tomu, aby odtamtud během klidu zbraní mohli humanitárním koridorem odcházet civilisté. Představitelé povstalců však takové informace popírají.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy