Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrské síly ovládají už třetinu enklávy ve východní Ghútě, zemřelo přes 700 civilistů

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská vládní vojska dobyla od zahájení ofenzivy před dvěma týdny ve východní Ghútě asi třetinu tamní enklávy ovládané odpůrci režimu prezidenta Bašára Asada. Při ofenzivě zahynulo přes 700 civilistů, z toho na 170 dětí. Do oblasti míří humanitární konvoj OSN.

Operace syrských vládních jednotek pokračovala i dnes v noci, kdy při útocích zemřelo 14 civilistů, informovala syrská nevládní organizace SOHR. Podle ní jsou nyní vládní jednotky asi dva kilometry od města Dúmá, které leží na severu enklávy a k němuž postupují vládní síly z východu.

V oblasti o rozloze asi 100 kilometrů čtverečních, kterou od roku 2013 obléhají vládní jednotky, žije v katastrofálních podmínkách nyní asi 393.000 lidí.

Do Dúmy by měl dnes dorazit konvoj OSN s humanitární pomocí. Čtyřicet šest nákladních aut má přivézt zdravotnický materiál a potraviny zatím pro asi 27.500 lidí, OSN dostala v neděli povolení od syrské vlády pro konvoj pomoci pro asi 70.000 lidí, uvedl server BBC. Další konvoj by měl do oblasti dorazit ve čtvrtek.

Syrská vládní vojska podporovaná Ruskem před dvěma týdny zintenzivnila bombardování východní Ghúty a posléze zahájila i pozemní operaci. Cílem je dobýt poslední region v okolí Damašku ovládaný odpůrci vlády a radikálními skupinami, z nichž část je napojena na teroristickou síť Al-Káida.

V oblasti měla být už loni dodržována bezpečnostní zóna, kterou dohodly Rusko, Írán a Turecko. Předminulý týden Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci o bezodkladném nejméně 30denním příměří. Boje v oblasti ale neustaly.

Témata:  Sýrie humanitární pomoc

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy