Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN varuje: Etnické čistky namířené proti muslimům v Barmě pokračují

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Neipyijto - Poté co rohingští povstalci loni v srpnu zaútočili na řadu stanovišť barmské policie, armáda zahájila proti příslušníkům této menšiny tažení. Dle OSN etnické čistky v Barně pokračují.

Od loňského srpna uteklo z Barmy do sousedního Bangladéše zhruba 700.000 Rohingů. "Etnické čistky Rohingů v Barmě pokračují. Myslím, že nemůžeme dojít k jinému závěru potom, co jsem slyšel v Cox's Bázár (bangladéšské město, kde se soustřeďuje většina rohingských uprchlíků)," uvedl asistent generálního tajemníka OSN pro lidská práva Andrew Gilmour.

"Systematické násilí proti Rohingům přetrvává...ačkoliv už nejde o stejné krveprolévání a hromadné znásilňování jako loni, pokračuje méně intenzivní terorizující kampaň, jejímž cílem je Rohingy nechat vyhladovět a přinutit tak poslední příslušníky této menšiny v Barmě uprchnout do Bangladéše," dodal.

Barmské úřady Rohingy neuznávají jako etnikum a hovoří o nich jako o nelegálních přistěhovalcích z Bangladéše.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn prohlásil, že postup barmské armády proti Rohingům nese známky genocidy. Barma tato obvinění odmítá.

Témata:  Barma Rohingové OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy