Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská vláda použila v Ghútě chlor, tvrdí aktivisté ze SOHR

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek/Moskva - Syrská nevládní organizace SOHR tvrdí, že Asadova vláda v noci na dnešek použila při bombardování povstalci ovládané východní Ghúty chemické zbraně. Obvinění záhy odmítlo Rusko, které ve vleklé občanské válce podporuje Damašek.

Podle SOHR se při útoku chlorem na město Hamúrija ve východní Ghútě přiotrávilo asi 30 lidí, včetně dětí a dvou záchranářů z dobrovolnická organizace Bílé přilby.

"Jde o další provokaci a bezdůvodné obvinění syrských úřadů," řekl novinářům Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj syrská vláda chemické zbraně zničila v letech 2013 a 2014. "Toto (zničení) bylo ověřeno nejen ruskou stranou, ale také Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW)," dodal Peskov.

V předchozích týdnech syrskou vládu z použití chloru obvinila nevládní organizace SOHR už několikrát, režim to vždy odmítl. Naposledy v neděli syrský prezident Bašár Asad před novináři označil tato obvinění za "součást falešného slovníku Západu".

Ve východní Ghútě, kterou ovládají už několik let povstalci a obléhají ji syrské vládní jednotky, zemřelo jen za poslední necelé tři týdny přes 770 civilistů, včetně více než 170 dětí.

Témata:  chemické zbraně Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy