Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico si zahrává s ohněm: Pustil se do muslimů a pohroma je na světě

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico v rozhovoru s tiskovou agenturou TASR odmítl vznik muslimských komunit v zemi a přijímání migrantů. To se ale silně nelíbí Islámské nadaci na Slovensku.

Zájmem země musí být podle Fica zachování vlastních tradic. Premiér si proto nepřeje na Slovensku "ucelenou islámskou komunitu". "Já nechci, aby zde bylo několik desítek tisíc muslimů, kteří si postupně budou prosazovat své věci," zdůraznil. "Nechceme měnit charakter krajiny, která je postavena na cyrilo-metodějské tradicích. Na něčem, co je zde celá staletí. Buďme proto k sobě upřímní a řekněme si, že to takto na Slovensku nemůže jít," dodal. 

Ficova slova se ale nelíbí Islámské nadaci na Slovensku, která vydala prohlášení, v němž reaguje na výrok předsedy vlády. "Minulé léto byla arabská rodina napadena přímo na bratislavské hlavní stanici. V březnu jiné muslimce na zastávce MHD nadávali a okradli ji. Před pár dny ji dokonce škrtili. Nadávky a výhrůžky na adresu muslimů se v internetových diskusích objevují každý jeden den. Muslimská komunita na Slovensku je přitom dobře integrovaná, finančně soběstačná a téměř bezproblémová. Páteční kázání v modlitebnách bývají roky ve slovenském jazyce, což na Západě není standardem ani dnes. Ptáme se proto, čím jsme si zasloužili, že jsme se stali terčem nenávisti nejen na internetu a ve veřejném prostoru, ale dokonce i ze strany těch, kteří by nás měli z podstaty své funkce chránit," uvádí muslimové.

"Premiér Robert Fico před volbami sliboval, že bude "chránit Slovensko", my se však rozhodně bezpečnější necítíme. Dosud se nás výrazněji nezastal ani jednou. Znovu však dělá pravý opak. Uráží muslimy a jejich víru a dokazuje, že ústavní princip ochrany vyznání asi pro muslimy neplatí. Opakované vyjádření předsedy vlády však nepoškozují pouze slovenské muslimy, ale zájmy Slovenska jako suverénního státu, který si buduje své postavení na mezinárodní scéně. Slovensko se od 1. června stává předsednickou zemí Evropské unie, čili budeme předsedat i téměř 20 milionům muslimů, kteří v EU žijí. Premiér jim však právě vzkázal, že jejich víra u nás "nemá prostor"," píší.

"Je už jen tragikomickou shodou okolností, že jeho nejnovější vyjádření přišlo ve stejný den, kdy vláda schválila nominaci ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka na post generálního tajemníka OSN, instituce, jejíž samotným smyslem existence je bojovat proti nenávisti a násilí ve světě," dodali muslimové.

Témata:  muslimové Islám Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy