Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrské síly už dobyly polovinu Ghúty, Asad do boje vyslal další vojáky

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská armáda dobyla už téměř polovinu východní Ghúty. Do přední linie bojů o enklávu dorazilo dalších nejméně 700 vojáků a příslušníků provládních milic. Oznámila to dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Východní Ghútu, což je úrodná oblast na okraji Damašku, syrská vládní vojska bombardují od 18. února. Nálety si od té doby podle humanitárních organizací vyžádaly životy asi 770 civilistů, včetně mnoha dětí. Nedávno armáda zahájila i pozemní operaci. Vládní vojska už mají pod kontrolou asi 45 procent tohoto území, uvedla organizace SOHR.

Enklávu, kde žije na 400.000 lidí, syrská armáda obléhá od roku 2013. Drtivá většina z těchto obyvatel trpí hlady a potřebuje lékařskou pomoc.

Ruské ministerstvo obrany dnes zároveň oznámilo, že část rebelů ve východní Ghútě se rozhodlo využít nabídky Moskvy k evakuaci. Ministerstvo nabídlo povstalcům a jejich rodinám bezpečný odchod z oblasti východní Ghúty a slíbilo jim zajistit beztrestnost, pokud se vzdají.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy