Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Karolina chce popravy injekcí nahradit křeslem. Návrh na trest smrti zastřelením neprošel

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Scott Langley

Columbia (USA) - Jižní Karolína debatuje o metodách usmrcení zločinců. Farmaceutické firmy buď z etických důvodů nebo kvůli obavám z negativní reklamy odmítají dodávat látky pro smrtící injekce. Návrh na trest smrti zastřelením neprošel. Stát proto uvažuje o elektrickém křesle. V současné době platí trest smrti v 31 státech USA.

Americké soudy už několikrát kvůli problematickému obsahu injekcí plánované popravy zablokovaly, dříve používané látky byly zakázány, evropští dodavatelé jakékoli nové dodávky odmítají a chemikálií je nedostatek.

V Jižní Karolíně platí od roku 1995 zákon, podle něhož si odsouzenec může vybrat mezi smrtící injekcí a elektrickým křeslem. Všichni odsouzenci si v posledních letech zvolili injekci s vědomím, že účinnou látku věznice nemají. Poprava se proto v těchto případech odkládala na neurčito. Od roku 2011 v Jižní Karolíně žádný odsouzenec rukou kata nezemřel, v celách smrti je 35 lidí.

V místním parlamentu prošel v prvním hlasování zákon, který věznicím výslovně ukládá použití elektrického křesla. Tuto metodu zavedli v Jižní Karolíně v roce 1912, na křesle od té doby v tomto státě zemřelo přes 200 vězňů.

Objevil se i poslanecký návrh na zavedení trestu smrti zastřelením, což je podle senátora Brada Huttoa humánnější metoda než elektrický výboj. Návrh ale neprošel.

Témata:  trest smrti popravy USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy