Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kushner neuspěl, schůzka znesvářených prezidentů USA a Mexika hned tak nebude

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Delegace vedená Jaredem Kushnerem nepřinesla zlepšení vztahů mezi USA a Mexikem. Očekávaná schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho mexickým protějškem Enriquem Peňou Nietem se tak v nejbliší době neuskuteční.

Peňa Nieto před časem odmítl Trumpův požadavek, aby Mexiko zaplatilo stavbu zdi na hranicích. Nieto loni zrušil svou plánovanou návštěvu USA. Od té doby si sice obě hlavy států několikrát telefonovaly, k pokroku ale nedošlo.

Mexičané s nevolí sledují i Trumpovy snahy o vyvázání USA z obchodní dohody NAFTA, z níž podle šéfa Bílého domu profitují Mexičané na úkor obyvatel Spojených států.

Kushner jednal v mexické metropoli den před ohlášeným Trumpovým uvalením cel na dovoz oceli a hliníku do USA. Mexiko by stejně jako Kanada mohlo podle prezidenta dostat výjimku, avšak pouze v případě, že učiní dostatečné ústupky při jednáních o obchodní dohodě.

"Činitelé obou stran se shodli, že uskutečnění zmíněné schůzky bude záležet na úrovni pokroku dosaženého v oblastech...NAFTA a dalších témat vztahujících se k bezpečnosti, migraci a ekonomické spolupráci," uvedlo podle agentury Reuters po jednání mexické ministerstvo.

Témata:  Mexiko USA Donald Trump Jared Kushner

Aktuálně se děje

3. května 2024 10:15

Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy