Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Superodolná bakterie? Ženu v USA nedokážou vyléčit, nezabírají žádné léky

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Washington - Hrozivý scénář, před kterým varovali odborníci z celého světa, se vyplnil. Ve Spojených státech se poprvé objevila odolná bakterie, na kterou nezabírají antibiotika. Lékaři nyní neví, jak nakaženou ženu vyléčit.

V těle devětačtyřicetileté ženy objevili lékaři bakterii způsobující infekci, kterou nelze vyléčit žádným z dostupných antibiotik. Zatím není jasné, jak se žena nakazila, během posledních pěti měsíců ale prý nevycestovala ze země.

Na případu pracuje celý tým odborníků a snaží se dalšímu šíření infekce zabránit. Podle předběžných odhadů by nemoc mohla způsobovat až 50% úmrtnost.

Žena přišla se zdravotními potížemi na lékařskou kliniku a lékaři jí odebrali vzorky moči, v nichž objevili vzácný druh infekce Escherichia coli. Ten dokáže vzdorovat všem antibiotikům, a to i těm, které lékaři nasazují jako poslední možnost, když nic jiného nepomáhá.

Server CNN v této souvislosti upozorňuje, že tato bakterie není úplnou novinkou, objevila se totiž už v Evropě, v Kanadě a v Číně. Podle Světové zdravotnické organizaci (WHO) je jednou z největších zdravotních hrozeb v současnosti.

Témata:  lékaři nemoc viry a bakterie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy