reklama

Telefonát následoval poté, co Trump přijal pozvání k osobnímu setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Trump se podle šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona rozhodl sám na základě "dramatické" a překvapivé změny Kimova přístupu. Kim podle ministra překvapil vstřícností při rozhovorech s jihokorejskou delegací, s níž jednal tento týden.

Prezident Si podle čínských státních médií v telefonátu ocenil Trumpovu snahu řešit severokorejský problém politicky. Si ťin-pching doufá, že zainteresované strany projeví dobrou vůli a vyvarují se všeho, co by mohlo ohrozit či narušit nynější zlepšení situace na Korejském poloostrově.

Co se místa konání summitu KLDR-USA týče, v úvahu připadá více destinací - od demilitarizovaného pásma mezi oběma Korejemi přes Ženevu a New York až po Trumpovo floridské sídlo Mar-a-Lago. Tillerson řekl, že příprava vrcholné schůzky si vyžádá několik týdnů.

Příznivě na zprávu zareagovala většina zemí. Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové řekl, že dokud Kim Čong-un nesladí svá slova s činy, tlak na KLDR musí pokračovat. Podle německé kancléřky Angely Merkelové se ukazuje, že "společná mezinárodní pozice včetně sankcí může zažehnout jiskru naděje". Evropská komise považuje za povzbudivou už zprávu, že se v dubnu Kim sejde s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, a podle své mluvčí se těší na výsledek obou vrcholných schůzek. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAEE) je připravena obnovit inspekce severokorejských jaderných zařízení, jakmile bude dosaženo politické dohody.

Jihokorejský prezident Mun Če-in uvedl, že pokud se oba politici sejdou, povede to k jednání o celkové denuklearizaci poloostrova. Sám se má s Kimem sejít v Pchanmundžomu v hraničním demilitarizovaném pásmu koncem dubna, jak vyplynulo z mezikorejských jednání tento týden.

Severokorejský diplomat při OSN Pak Song-il deníku The Washington Post sdělil, že pozvánka k summitu je součástí Kimova rozhodnutí přispět k míru a bezpečnosti na Korejském poloostrově.

Americký viceprezident Mike Pence poukázal na to, že je KLDR ochotna zasednout k jednacímu stolu, ačkoli jí nebyly nabídnuty žádné ústupky a tlak na tamní režim stále narůstá. Podle Pence je to důkaz účinnosti Trumpovy politiky.

Také šéf zahraničního výboru americké Sněmovny reprezentantů Ed Royce událost hodnotí jako důkaz, že sankce začaly fungovat. Administrativa by podle něj měla pokračovat v diplomacii, přičemž pokračovat bude i tlak na KLDR.

Někteří analytici upozorňují, že po Trumpově nástupu do funkce přišlo americké ministerstvo zahraničí o mnoho specialistů na korejský problém. Z osobních důvodů například odešel Joseph Yun, který byl hlavním komunikačním kanálem mezi Washingtonem a Pchjongjangem. Bývalý britský velvyslanec v KLDR John Everard řekl, že samotné zmrazení severokorejského jaderného programu nebude ke zmírnění napětí stačit. Schůzku přirovnal k mimořádně hazardní hře.