Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Sýrii graduje. Hovoří se o evakuaci

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Hamúrija (Sýrie)/Maskat/Moskva - Místní představitelé v syrské východní Ghútě vyjednávají se syrským režimem o možné evakuaci civilistů i rebelů s cílem zastavit smrtící ofenzivu vládních vojsk v této oblasti ovládané povstaleckými skupinami.

Ta dnes vstupuje do čtvrtého týdne a vyžádala si už 1031 mrtvých. Americký ministr obrany James Mattis dnes varoval Sýrii, že by bylo "velmi nemoudré", kdyby vládní síly prováděly chemické útoky. Jeho slova při příletu do Ománu zazněla v souvislosti s nepotvrzenými zprávami o útocích s použitím chloru ve východní Ghútě.

Konkrétní odvetou v případě potvrzení těchto informací Mattis nepohrozil. Připomněl nicméně americký raketový úder na syrskou leteckou základnu z loňského dubna v reakci na útok na syrské civilisty chemickými zbraněmi, za který USA jednoznačně připsaly odpovědnost syrské vládě. Prezident Donald Trump má "plný manévrovací prostor" přijmout jakékoliv rozhodnutí, které uzná za vhodné, řekl Mattis novinářům před přistáním v Maskatu.

Mattis kromě toho kritizoval Moskvu za partnerství se syrským prezidentem Bašárem Asadem a naznačil, že je Rusko možná dokonce partnerem v syrských vládních útocích na civilisty. "Buďto je Rusko neschopné, nebo je ve spolku s Asadem. Je tu velká spousta zpráv o použití chloru nebo o symptomech, které by mohly být jeho následky," citovala Mattise agentura Reuters.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) se ve středu zřejmě stala terčem dalšího chemického útoku vládních sil města Hamúrija a Sakba. Podle SOHR útok spáchala Asadova vojska podporovaná Ruskem. Syrská vláda však toto obvinění odmítá.

Místní představitelé z Hamúrije nyní údajně vyjednávají se syrským režimem o možné evakuaci. Jejich výbor se podle jednoho z členů, který si přál zachování anonymity, v sobotu sešel s představiteli režimu.

"Výbor jednal o návrhu na smír, který by zaručil odchod těm, kdo si to přejí, ať už civilistům nebo povstalcům, z Hamúrije do jiných oblastí Sýrie pod kontrolou rebelů," řekl tento zdroj agentuře AFP. Evakuováni by mohli být autobusy do Dará na jihu nebo do Idlibu na severozápadě země. Výbor by měl rozhodnout ještě dnes.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.