Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda prý našla v Ghútě dílnu na chemické zbraně

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Za poslední tři týdny bojů zemřelo ve východní Ghútě přes 1000 lidí, podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) byla oblast vystavena zřejmě minulý týden chemickému útoku. Ruská média dnes informovala, že syrská armáda našla ve východní Ghútě dílnu, v níž povstalci vyráběli chemické zbraně.

SOHR chemický útok v Ghútě připisuje syrským vládním silám. Americký ministr obrany James Mattis vzkázal, že by považoval na nemoudré, kdyby Asadova armáda prováděla chemické útoky.

Syrská armáda se podle agentury Interfax domnívá, že povstalci připravovali provokace, aby vina za chemické útoky padla na syrskou armádu. Zbytky látek používaných k výrobě chemických zbraní se našly po stažení povstalců z jižního sektoru východní Ghúty.

Boje pokračují i dnes. V neděli se syrské armádě a jejím spojencům podařilo izolovat Dúmu, což je poslední bašta povstalců. Celá oblast Ghúty je kvůli postupu syrské armády nyní rozdělena na tři zóny. SOHR tvrdí, že za 21 dní přišlo o život přes 1130 civilistů, mezi nimiž bylo přes 200 dětí. Zraněno je podle téhož zdroje 4400 lidí. Povstalci z východní Ghúty odstřelují Damašek a v neděli při této palbě zahynuli čtyři lidé, ve východní Ghútě v neděli přišlo o život 23 lidí.

Místní správa Dúmy dnes oznámila, že ve městě nastala katastrofická situace. Stáhly se tam tisíce lidí z ostatních částí Ghúty, a protože v domech už pro ně není další místo, mnozí se utábořili na ulicích a v parcích. "Po 20 dnech barbarských bojů se humanitární situace a zásobování jídlem dostalo na katastrofální úroveň," uvedla městská správa v prohlášení. SOHR dnes také vydala bilanci sedmileté syrské války - zemřelo v ní přes 350.000 lidí.

Témata:  Sýrie chemické zbraně ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy