Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Divoká diskuze v europarlamentu: Jmenování generálního tajemníka EK vyvolalo mezi poslanci rozruch

EU
EU
Foto: Pixabay

Štrasburk - Březnové plenární zasedání Evropského parlamentu začalo hodně divoce. Europoslancům se nelíbí překvapivé jmenování Martina Selmayra do funkce generálního tajemníka Evropské komise.

Únorové jmenování Selmayra dnes před poslanci obhajoval komisař pro lidské zdroje Günther Oettinger. Uvedl, že německý právník Selmayr je pro zmíněnou pozici správným člověkem, a že při jeho jmenování byla dodržena příslušná pravidla. Podle poslanců ale netransparentní krok výrazně poškozuje důvěru veřejnosti v evropské instituce.

Řečníci v plénu většinou nezpochybňovali dodržení pravidel ohledně personálních změn v komisi, ani Selmayrovu kvalifikaci. Podle mnohých z nich ale Oettinger parlament musí mít za hlupáky, když tvrdí, že na nástupu Selmayra není nic špatného. Český europoslanec Jan Zahradil, který za svoji frakci reformistů a konzervativců (ACRE) předložil otázky pro komisi, uvedl, že budí krok dojem "předpřipravené a politicky motivované" nominace.

Jmenování Selmayra je mezi evropskými činiteli a bruselskými novináři žhavým tématem. Bývalý šéf kabinetu předsedy komise Jeana-Claudea Junckera by měl nyní zastávat jednu z nejvlivnějších úřednických pozic v Bruselu a koordinovat práci celé komise nebo také dohlížet na dodržování evropských norem v členských zemích. Jeho přechod do nové funkce ale údajně na jednání kolegia komisařů zabral pouhých devět minut, přičemž byl nejdříve jmenován zástupcem úřadujícího generálního tajemníka Alexandera Italianera, který ihned nato rezignoval.

Oettinger v parlamentu zopakoval, co v posledních dnech slýchali novináři od mluvčích komise, tedy že nominace Selmayra byla zcela v souladu s předpisy. "Máme za to, že Martin Selmayr je stoprocentně vhodný na tuto roli," dodal Oettinger s tím, že jde o velmi pracovitého člověka, který má plnou důvěru předsedy komise.

Technické dodržení příslušné procedury ale podle europoslanců není dostatečné, mnohem významnější je prý dojem, jaký nominace vzbuzuje. Vícero poslanců označilo kauzu za "vodu na mlýn euroskeptiků" v době sílící nedůvěry v evropské instituce a populismu napříč členskými zeměmi. Nizozemská europoslankyně Sophie in't Veldová z aliance liberálů a demokratů (ALDE) považuje následky kroku na obraz EU za "ničivý".

Zahradil řekl, že na jeho otázky nezazněla dostatečná odpověď. Vyzval také komisi, aby vyjasnila dohady o tom, že jmenování Selmayra se na program kolegia komisařů dostalo až bezprostředně před zasedáním, nebo že konkurence ve výběrovém řízení byla jen fingovaná.

Celou kauzu bude nyní zkoumat výbor EP pro rozpočtovou kontrolu. Oettinger na půdě parlamentu toto vyšetřování uvítal a řekl, že komise má odpovědi na všechny případné otázky. "Přezkoumejte toto rozhodnutí, ale až jej přezkoumáte, pak jej prosím akceptujte," řekl.

Témata:  EU europoslanci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy