reklama

Vláda premiéra Šinzóa Abeho dlouhodobě uplatňuje opatrný přístup k dialogu se Severní Koreou. Podle tiskové agentury Kjódó ale teď vidí novou příležitost pokročit při řešení otázky unesených Japonců do KLDR.

Pchjongjang se k únosům přiznal v roce 2002 a pěti uneseným japonským občanům a jejich příbuzným povolil návrat do Japonska. Severní Korea sdělila, že zbývajících osm unesených je už po smrti. Tokio ale žádá více informací o tom, co se s těmito lidmi stalo.

Nejvyšší představitelé Japonska a Severní Koreje se naposledy sešli v roce 2004, kdy tehdejší premiér Džuničiró Koizumi jednal s Kim Čong-ilem, otcem nynějšího vůdce Kim Čong-una.

Severní Korea po sérii raketových a jaderných zbrojních testů zahájila počátkem roku sbližování s Jižní Koreou. V dubnu by se měl setkat vůdce KLDR Kim Čong-un s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Jihokorejská delegace rovněž tlumočila ve Washingtonu Kimův zájem sejít se co nejdříve s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a Trump pozvání ke schůzce přijal.