Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli kauze Skripal se mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. V pozoru je i NATO a EU

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Brusel/New York - Případ otravy Sergeje Skripala by se mohl příští týden dostat mezi témata summitu EU, dnes se jím zabývalo NATO. Na žádost Británie se dnes ve 20:00 SEČ kvůli kauze někdejšího dvojitého agenta mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN.

Kauza dramaticky zhoršuje vztahy mezi Británií a Ruskem, které přitom jakékoliv spojování s otravou odmítá. Podle britské premiéry Theresy Mayové ale použitá nervová látka ukazuje na Rusko, takže Moskva tuto akci buď schválila, anebo nad svým arzenálem podobných zbraní ztratila kontrolu.

Předseda Evropské rady Tusk dnes na sociální síti případ zasadil do širších souvislostí. "V dobách šíření falešných zpráv, zasahování do našich voleb a útoků na lidi na naší půdě pomocí nervových látek nemůže být odpovědí transatlantické hašteření, ale transatlantická jednota," napsal.

Také mluvčí Evropské komise dnes zopakoval, že použití vojenské nervové látky k pokusu o vraždu na britském území je šokující a ohrožuje civilní veřejnost. Unie je podle komise připravena Británii podpořit.

Britové dnes na jednání Severoatlantické rady potvrdili, že ve městě Salisbury na jihu Anglie byla před deseti dny použita nervová látka vojenského typu a že odpovědné je s velkou pravděpodobností Rusko. Britská strana dnes v NATO uvedla, že šlo o bezohledný útok proti Spojenému království, který ohrozil životy nevinných civilistů.

Státy NATO daly najevo znepokojení z prvního "ofenzivního použití" nervové látky na území členského státu aliance od jejího vzniku v roce 1949. Britům spojenci nabídli podporu při dalším vyšetřování incidentu.

Spojenci se shodli, že útok nervovou látkou v Británii byl jasným porušením mezinárodních norem a dohod. Připomněli, že aliance opakovaně odsuzovala používání chemických zbraní v Sýrii. "NATO pokládá každé použití chemických zbraní za ohrožení mezinárodnímu míru a bezpečnosti," uvedla dnes aliance v prohlášení z jednání diplomatů členských zemí.

Témata:  Sergej Skripal EU Velká Británie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy