Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští vojáci vstoupili do klíčového města v Ghútě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Damašek - Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že Asadova vojska ve středu večer vstoupila do klíčového města Hamúrija v obléhané enklávě východní Ghúty blízko Damašku.

Východní Ghúta, kde operují povstalci a radikálové, je od 18. února terčem soustředěného bombardování syrskými vládními vojsky. Při náletech již zahynulo přes 1000 lidí a uvězněno v této enklávě je stále kolem 400.000 civilistů.

"Režimní síly zaútočily na Hamúriji a podařilo se jim částečně toto město ležící na jihu enklávy rebelů ovládnout," uvedla SOHR. Při bombardování Hamúrije přišlo o život nejméně deset lidí. Nálety zasáhly také města Arbín, Džisrín a Sakba.

Boje o Ghútu jsou označovány za nejtvrdší po bitvě o Halab (Aleppo) v roce 2016. Jan Egeland z Norské rady pro uprchlíky doufá, že syrská válka letos skončí. Podle něj se v Sýrii odehrávají konečné bitvy. Zmínil se o bojích v provincích Idlib a Dará.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy