Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V táboře Moria na Lesbosu se vzbouřili uprchlíci. Při potyčkách s policií jich bylo 11 zraněno

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - V uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos se ve středu vzbouřili uprchlíci. Při potyčkách s policií jich 11 utrpělo zranění. Asi 200 žen a dětí bylo z tábora evakuováno do nedalekého skladu.

Moria je v současné chvíli domovem pro více než 5000 žadatelů o azyl, což je asi dvojnásobek stanovené kapacity tábora. Protesty proti špatným životním podmínkám jsou na místě časté. Středeční incident je však jeden z nejvážnějších za uplynulé měsíce. Podle policie ho spustilo 50 lidí, kteří zapalovali odpadkové koše.

Nejnovější protest byl reakcí na pondělní pokus o sebevraždu syrského běžence, uvedl místní tisk s tím, že policie proti protestujícím použila zábleskové granáty a slzný plyn.

Lékaři bez hranic (MSF) na twitteru oznámili, že zraněným poskytli pomoc. "Náš tým po potyčce mezi uprchlíky a řeckou policií ošetřoval 11 lidí, včetně batolat a těhotných žen. Do nedalekého skladu bylo evakuováno 200 žen a dětí," stálo v prohlášení MSF. Lékaři bez hranic později doplnili, že se situace na místě zklidnila, ale Moria je nadále "příšerným místem pro život".

Lesbos se v roce 2015 stal bránou do Evropy pro asi milion uprchlíků. EU se nakonec v roce 2016 s Tureckem dohodla, že všichni migranti, kteří se přesunou z Turecka na ostrovy a nezískají azyl v Řecku, mohou být posláni zpět do Turecka. Zpracovávání žádostí o azyl se ale kvůli nedostatku vyškolených úředníků protahuje.

Témata:  uprchlické tábory uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy