Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf diplomacie KLDR navštíví Švédsko

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Do Švédska dnes večer přiletí šéf severokorejské diplomacie Ri Jong-ho, aby s ministryní zahraničí Margot Wallströmovou jednal o možnostech snížení napětí na Korejském poloostrově.

Severokorejský ministr bude ve Švédsku na návštěvě ve dnech 15. a 16. března, uvedla v prohlášení švédská diplomacie.

Pchjongjang po sérii raketových testů podnikl od začátku letošního roku řadu diplomatických kroků. Vůdce KLDR Kim Čong-un by se měl v dubnu a v květnu sejít s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Spojené státy a Severní Korea nemají diplomatické vztahy, americké zájmy v Pchjongjangu zastupuje právě Švédsko.

Podle švédského ministerstva zahraničí budou Ri Jong-ho a Margot Wallströmová jednat právě o diplomatickém zastoupení USA, Kanady a Austrálie prostřednictvím Švédska, a také o bezpečnostní situaci na Korejském poloostrově.

"Pokud klíčoví hráči chtějí, aby Švédsko hrálo v tomto procesu nějakou roli, aby (rozhovory) zprostředkovalo, aby fungovalo jako nějaký kontakt, pak jsme připraveni," řekl švédský premiér Stefan Löfven. "Neměli bychom být ale naivní a domnívat se, že Švédsko tyto problémy vyřeší," dodal.

Podle švédského politologa Niklase Swanströma nelze očekávat, že bude oznámeno místo a datum setkání Kima s Trumpem. Jako jedno z možných neutrálních míst pro setkání analytici zmiňují i Švédsko, ačkoli pravděpodobnější lokalitou se jeví mírová vesnice Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi.

Témata:  Švédsko Severní Korea USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy