Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze syrské Ghúty odcházejí tisíce civilistů, berou s sebou matrace i stádo ovcí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Z východní Ghúty dnes začali poprvé od začátku bojů odcházet civilisté ve velkém počtu, zatím jich odešlo 12.500. Podle syrských zdrojů by mohlo odejít až 17.000 lidí. Syrský režim nyní kontroluje již 70 procent oblastí ve východní Ghútě, které doposud ovládali povstalci.

Syrská státní televize vysílala záběry mužů, žen a dětí odcházejících z města Hamúríja ve východní Ghútě, kterou dnes převzala pod kontrolu syrská vládní vojska. Nesli vaky, matrace i kufry, někteří na hlavách. V davu lidí bylo vidět i stádo ovcí.

Lidé mají být svezeni k identifikaci do vládního střediska. Muži oslovení televizními štáby řekli do kamery, že je ozbrojenci drželi na místě proti jejich vůli.

Lidé dnes odcházejí nejen z Hamúríje, ale také z měst Džisrín a Sakba. Všechna jsou v jižní zóně východní Ghúty, kterou už jen zčásti kontroluje povstalecká skupina Fajlak ar-Rahman.

Syrská armáda se spojenci bojuje o východní Ghútu od 18. února. O život přišlo na 1200 lidí.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy