Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin útok na Skripala nařídil osobně, zní z Londýna. To je šokující porušení slušnosti, zuří Moskva

Vladimir Putin dohlíží na vojenské manévry.
Vladimir Putin dohlíží na vojenské manévry.
Foto: kremlin.ru

Londýn/Moskva - Otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou Novičok nařídil podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona s nejvyšší pravděpodobností osobně ruský prezident Vladimir Putin.

O Johnsonově vyjádření dnes informovala agentura Reuters. Kreml prohlášení vzápětí označil za neodpustitelné porušení diplomatické slušnosti. V neděli se v Rusku konají prezidentské volby, v nichž je Putin jasným favoritem.

"Nemáme nic proti Rusům samotným. Výsledkem toho, co se nyní děje, nebude rusofobie," zdůraznil šéf britské diplomacie s tím, že Británie není ve sporu s obyčejnými lidmi, ale s Putinovým Kremlem.

"Domníváme se, že je nanejvýš pravděpodobné, že to bylo jeho (Putinovo) rozhodnutí použít nervovou látku na ulicích Spojeného království, na ulicích Evropy poprvé od druhé světové války," dodal Johnson.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov slova šéfa britské diplomacie záhy označil za šokující a za neodpustitelné porušení diplomatické slušnosti.

Témata:  Sergej Skripal Vladimír Putin Velká Británie Rusko Boris Johnson

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy