Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský soud uznal Iráčana vinným z pokusu o vraždu, v metru odpálil doma vyrobenou bombu

soudy
soudy
Foto: Pixmac

Londýn - Britský soud dnes uznal vinným z pokusu o vraždu 18letého Iráčana, který loni v září odpálil podomácku vyrobenou bombu v londýnském metru.

Výbuch zranil tři desítky lidí. Podle agentury AP výši trestu soud stanoví příští týden. Mladíkovi hrozí až doživotní pobyt za mřížemi.

Ahmad Hasan se podle soudu pokusil zabít lidi, kteří loni 15. září během dopravní špičky cestovali metrem do centra Londýna. Součástí výbušného zařízení, které vyrobil, byly i šrouby, hřebíky, nože a šroubováky, které měly podle obžaloby způsobit co největší škody.

Osmnáctiletý muž, kterého zadrželi v přístavním městě Dover den po události, vinu u soudu odmítl. Tvrdil, že bombu vyrobil, nechtěl ji prý ale odpálit.

Iráčan přišel do Británie jako uprchlík v roce 2015, do země se dostal z Francie na kamionu, který projel tunelem pod Lamanšským průlivem. Před útokem podal žádost o azyl a žil u pěstounské rodiny.

Témata:  výbuch v londýnském metru Irák bomby Velká Británie soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy