Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Afrínu a Ghútě si vyžádaly přes 100 civilních obětí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Nejnovější boje ve východní Ghútě nedaleko Damašku a v severosyrském Afrínu si podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) vyžádaly více než 100 životů mezi civilisty.

Z obou lokalit mezitím prchají desetitisíce lidí, počty uváděné OSN, syrskou vládou a syrským exilem se však různí. Syrská armáda dnes podle šíitského hnutí Hizballáh ve východní Ghútě dobyla město Džisrín, kde dosud působila povstalecká skupina Fajlak ar-Rahman.

"Syrská armáda pokračuje v operacích ve východní Ghútě a získala kontrolu nad městem Džisrín," uvedlo tiskové středisko Hizballáhu.

Z východní Ghúty a severosyrské oblasti Afrín, v němž leží stejnojmenné město, dnes prchají tisíce civilistů, zatímco boje spějí do rozhodující fáze. Při nejnovějších střetech v obou lokalitách přišlo podle SOHR o život více než 100 civilistů. Ve východní Ghútě při bombardování města Kafr Batna zemřelo 64 lidí a při bombardování města Sakba jich přišlo o život 12. Ostřelování a bombardování města Afrín si mezitím vyžádalo 27 lidských životů.

Turecko bojuje v Afrínu od 20. ledna proti kurdským milicím YPG, které považuje za teroristy napojené na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK). V bojích podle SOHR zahynuly už stovky civilistů a podle dnešního sdělení úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) bylo 48.000 lidí přinuceno opustit své domovy.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy