Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN žádá Hizballáh, aby ukončil své aktivity v Sýrii

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Generální tajemník OSN António Guterres v dnes zveřejněné čtvrtletní zprávě vyzval libanonské milice, včetně šíitského hnutí Hizballáh, aby neprodleně ukončily své zapojení do války v Sýrii. Informovala o tom agentura AFP.

Hizballáh spolu se svým spojencem Íránem ve válce v Sýrii podporují vládu prezidenta Bašára Asada, která bojuje proti povstalcům. Libanonské hnutí je také nepřítelem Izraele a v Jemenu podporuje šíitské povstalce v boji proti jemenské vládě, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

"Nezákonně držené zbraně, která má v rukou Hizballáh, jsou nadále důvodem k velkým obavám," uvedl Guterres ve zprávě, jež byla předána 15 státům Rady bezpečnosti OSN.

Guterresova zpráva bude předmětem rozpravy RB OSN v úterý a Spojené státy ji zřejmě využijí ve své diplomatické snaze oslabit roli Íránu na Blízkém východě, píše AFP.

V Radě bezpečnosti OSN však USA nemají poslední slovo, jelikož Rusko, které je spojencem syrského režimu, může rezoluce namířené proti aktérům, kteří se nelibí Washingtonu, vetovat. Moskva se nedávno zastala Teheránu, když vetovala rezoluci OSN, jež odsuzovala Írán za to, že údajně dodával balistické střely šíitským povstalcům v Jemenu.

Témata:  Hizballáh OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy